Over

Als keramist creëer ik buitengewoon gebruiksgoed. Tijdloos, puur en handgemaakt.

Ik omring me graag met schoonheid.
Het is een belangrijke voorwaarde in mijn leven. Ik zoek het overal; in de mensen om mij heen, de natuur, in kunst, dans, muziek, architectuur, eten, objecten. En dat heeft niks met duur of exclusief te maken maar alles met gevoel. Keramiek geeft me dat in al zijn facetten. Van een bol klei, een nederig natuurproduct, iets maken dat mijn vormtaal spreekt… daar word ik gelukkig van.

De ‘handige Harry’ in huis, dat ben ik. Het startte ooit met mijn eigenhandig gebouwde barbiehuis. Ik kreeg de felroze versie niet cadeau, dus knutselde ik zelf een poppenhuis in elkaar. Zocht en vond alternatieven voor het plastieken origineel, fabriceerde en herstelde meubeltjes en werd vaste klant bij de Brico achter de hoek. Knutselde en tekende dagen aan een stuk. Ging jaren later een naaicursus volgen, breide sjaals tot ze mijn oren uitkwamen en schreef me in voor een opleiding houtbewerking. Als enige vrouw sleet ik daar een jaar lang mijn zaterdag voormiddagen en ontdekte ik mijn liefde voor machines en techniek. 

In de keramiek kwam voor het eerst alles samen; een technische uitdaging, een creatieve uitlaatklep én het feit dat je een leven lang kan leren. Ook mijn grote liefde voor objecten en architectuur vinden er hun plek. Aan mijn draaischijf komt alles samen. 

Onder mijn handen komt de klei tot leven en creëer ik mijn eigen vormtaal. Het bakken, het glazuren, de kleuren… de fysica en de chemie boeien me mateloos. De passende kleur zoeken voor de juiste vorm. De oven na een hele nacht bakken openen en steeds weer verrast worden door mijn tactiele maaksels in vele tinten. Al durft dat zo heel af en toe ook al eens tegenvallen. Een bord dat te hard krimpt of een vorm die het bakproces niet overleeft. Ook dat is eigen aan het ambacht. Het houdt je scherp en maakt je nederig tegelijkertijd.

De massaproductie kennen we allemaal. Ik zet me daar graag elegant en eigenwijs tegen af. Ik maak pure, unieke en handgemaakte objecten die het ambacht eren.

Wat ik zelf zo mooi vind aan handgemaakte objecten, zijn de kleine, soms bijna onzichtbare sporen die de maker achterlaat. Een vingerafdruk, een veeg, een vergeten stukje glazuur. Dat is wat eten en drinken uit een handgemaakt servies, zo bijzonder maakt. Zo breng ik graag wat schoonheid in je dagelijkse leven. 

Ik presenteer je met veel liefde een collectie vol zachte kleuren en aaibare contouren. Een tikje eigenwijs en helemaal ik.
Welkom bij teo.
 

Waarom 'teo'? Ik ben mama van 2 zalige zonen, Oscar en Theo. De eerste letters van hun naam samen met de eerste letter van mijn naam, Elisabeth, maken 'teo'. Omdat die naam nu eenmaal hetzelfde klinkt als Theo en ik zeker niet gewezen wil worden op favoritisme, zocht ik naar een andere combinatie. Maar 'oet', 'ote', 'eot' of (stel je voor) 'toe' klinken niet echt goed... sorry Oscar!